Новини
  •    На 27 септември в Габрово, в духовното пространство пред РБ „Априлов – Палаузов“ и...още...
  • От 1 септември 2023 г. се извършва актуализация на ценоразписа на услугите в НМО – Габрово....още...
  • Изложбата „120 години Храм-паметник „Рождество Христово“ бе официално открита в...още...
  • Изложбата „120 години Храм-паметник „Рождество Христово“ ще бъде открита на 7 август от 17:30...още...
  • Четвърти национален ученически конкурс ''Времена и будители'' още...
всички новини

Дарение от потомци на Априловия род

10 Септември 2021

   На 27 август гости на Националния музей на образованието бяха Цветанка Априлова, съпругът ѝ Милчо Зарев и техният син Милан Зарев. Г-жа Априлова е потомка на известния габровски род, от който произлиза и основоположникът на новобългарското образование Васил Априлов. Нейният далечен прапрапрадядо Васил Николов Априлов (роден около 1735 година) е чичо на Васил Евстатиев Априлов. Тоест бащата на Благодетеля Васил Априлов – Станчо (Евстати) и Васил Н. Априлов, са братя. Името Априлов в разклонението на Цветанка се предава от баща на син повече от 230 години, но вече нейният син и внуците ѝ носят фамилното име на съпруга ѝ.

   Гостите подариха на музея родословието на Априлови и на свързаните с него родове Дюстабанови и Даскалови. То е отпечатано върху внушително по размери табло, оригинално изработено, същевременно лесно за четене и проследяване на наследниците в различните разклонения.

   Родословието на Априлови е известно на изследователите, то е плод на дългогодишен труд на краеведи, историци и учени. Последно върху него е работил инж. Захари Захариев и го е подготвил в електронен вариант, като проследява 300 години – от родоначалника Киряк Априлов от Нова махала до наши дни. Милан Зарев е актуализирал данните като добавя наследници от последните 20 години. Същото табло семейството подари и на Националната Априловска гимназия, която посети по-късно следобед.


НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@mon.bg
nmo@abv.bg

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
неделя - по заявка

зимно - 08:00 - 17:00
събота и неделя - по заявка


Съобщение