Новини
  • Четвърти национален ученически конкурс ''Времена и будители'' още...
  • Резултати от ученически конкурс ''Васил Левски през моя поглед и сърце'', посветен на 150...още...
  • Националният музей на образованието ще бъде затворен за посетители до края на месец май!още...
  •    Националният музей на образованието ще бъде затворен за посетители на 24, 25, 26, 27, 28, 31...още...
  • Обучителен семинар още...
всички новини

Национален център ''Музейно училище''

26 Юли 2022

Нови издания на НМО


   Национален център „Музейно училище“ – бенефициент по Националната програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда“ (модул „Културните институции като образователна среда“) за учебната 2021/2022 година, завърши дейностите си с четири нови издания – илюстровани музейни тетрадки и филм  „Музеят и училището – партньорство в развитие“.

   Музейните тетрадки „История“, „География” и „Физика”  са предназначени за ученици V – VII клас. Тетрадката „Български език” включва знания за ученици до V клас.

   Музейните тетрадки съдържат теоретична част, упражнения, тестове, игрословици и кръстословици и могат да бъдат използвани от учителите като помагала в учебния процес или от учениците за самоподготовка. Илюстрациите в тях са на оригинали и културни ценности от  фонда на НМО. Решенията на задачите в тетрадките са публикувани на сайта на НЦ „Музейно училище“ nmo-shkolo.com

   Филмът „Музеят и училището – партньорство в развитие“ представя 5 модела на съвременни музейно-педагогически практики. В него участваха ученици от ОУ „Ран Босилек“ – Габрово, ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово, Национална Априловска гимназия и НГПИ „Тревненска школа“ – Трявна. Културните институции, които бяха ангажирани са Национален музей на образованието, РЕМО „Етър“, Музей „Дом на хумора и сатирата“, ХГ „Христо Цокев“ и РБ „Априлов–Палаузов“. 

   Всяка от петте части на филма показва реализирания урок и коментар на учителя и музейния специалист за съвместната работа по урока – в какво се изразява взаимодействието им и как се използва културното и природно наследство в образователния процес; какъв е подходът за постигане на въздействие върху учениците, за да се засили интересът им за получаване и надграждане на знания и повишаване на емоционалното преживяване.

   Уроците във филма могат да бъдат гледани в YouTube канала на НМО и на сайта на НЦ „Музейно училище“ nmo-shkolo.com         

   НЦ „Музейно училище“ е инициатива на Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово и подпомага диалога Музей – Училище за по-ефективното използване на националното културно наследство в образователния процес.
НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@mon.bg
nmo@abv.bg

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
неделя - по заявка

зимно - 08:00 - 17:00
събота и неделя - по заявка


Съобщение