Новини
  • Националният музей на образованието няма да работи на 22.09.2021 г. (сряда). още...
  •    Националният музей на образованието Ви кани на откриване на изложбата "Приобщаване...още...
  •    На 14 октомври 2021 г. се навършват 100 години от основаването на Български младежки...още...
  •    На 27 август гости на Националния музей на образованието бяха Цветанка Априлова,...още...
  •    Сборникът „Музейно-образователни практики и електронната среда като...още...
всички новини

''Познатият непознат Марко Тотев'' представят в Националния музей на образованието

13 Юли 2021

   Представяне на книгата „Познатият непознат Марко Тотев“ и среща с авторката Катя Митова – Ганева ще се състои на 15 юли от 17 часа в Националния музей на образованието.

   Монографията, посветена на емблематичния български юрист, е плод на 13-годишна изследователска работа.  Интересът на Катя Митова – Ганева към Марко Тотев започва случайно. Като уредник в Регионален исторически музей – Велико Търново авторката попада  на папка, използвана като амбалаж в кашон с микроскоп. Книжата се оказали архив от дело на Марко Тотев от 1893 година.

    В книгата са включени 92 илюстрации, снимки, факсимилета на документи, лични архиви. Много от материалите са предоставени от Николай Марков, правнук на бележития юрист.

    Марко Тотев е бил адвокат в продължение на 44 години, след това съдия, през 1900 година и областен управител на Бургас.

   Името на един от основателите на българската правосъдна система е станало нарицателно за лош късмет и неблагополучия. „Всичко започнало при една игра на покер в арменското кафене „Дарданели“ в родния му град Търново в началото на 20-ти век, разказва авторката. На него му се пада оная мечтана ръка от милиони играчи на покер, така нареченият Кент флош роял, който според математиците на три милиона играчи се пада веднъж. В същото време по улицата върви траурно шествие за починал  близък приятел и на четиримата, които играят. Излизат навън и когато се връщат, картите вече са разбъркани, никой не му признава кент флош рояла. И той казва: „Абе, то на Марко Тотев все тъй ще му се случи!“. От тук тръгва този еталон за несполука“.

    Бил е джентълмен, изключително елегантно облечен, при пътуванията си наемал по два файтона, в единия пътували бастунът и адвокатската му чанта, а в другия се возел той.

   Богато илюстрираната документално-художествена книга   разкрива една ярка интелектуална личност, способен и авторитетен професионалист, от когото се учат много млади български адвокати. Представена е и политическата кариера на Марко Тотев  – близък приятел на Стефан Стамболов, член на Народнолибералната партия и депутат в Четвъртото Велико народно събрание.

   Кaтя Митoвa  – Ганева e aвтop нa нaд 50 нayчни и нaд 300 нayчнo-пoпyляpни cтaтии, нa дeceтки излoжби и нa някoлкo cцeнapия зa филми нa иcтopичecкa тeмaтикa. За изcлeдвaнeто “Иcтopия нa Вeликoтъpнoвcкaтa aдвoкaтypa“, тoм I Митoвa е yдocтoeнa c пoчeтен плaкет нa Нapoднoтo cъбpaниe.  Носител е на наградата „Велико Търново” за 2016 година.


НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@mon.bg
nmo@abv.bg - Администрация
nmopr@abv.bg - Екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - Уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
неделя - по заявка

зимно - 08:00 - 17:00
събота и неделя - по заявка


Съобщение