Новини
  •    Конкурсът е по инициатива на Синдиката на българските учители – Габрово и се...още...
  •    Тържествено награждаване на победителите от Габрово в общинския етап на...още...
  •    Във всяка музейна възстановка ви очаква изненада. В килийното училище ще се срещнете...още...
  •    30-минутен филм за първия училищен кабинет по физика, уреден в Габровската гимназия...още...
  •     Събитията в Първи търновски революционен окръг по време на Априлското въстание...още...
всички новини

Послания за хуманизъм отправят габровските деца в конкурса ''С очите си видях бедата''

21 Май 2021

   Тържествено награждаване на победителите от Габрово в общинския етап на международния конкурс „С очите си видях бедата“ се състоя на 20 май в Националния музей на образованието.

   Наградите в отделните категории и възрастови групи, както и грамотите за участие бяха връчени от кмета на града Таня Христова. Разговаряйки с всяко дете поотделно, г-жа Христова благодари на всички участници с пожелание никога да не видят с очите си това, което са изобразили с художествените си умения.

   Експонирани в арт коридора и кинозалата на музея, рисунките впечатляват с многообразните представи на децата за природни и причинени от човек бедствия, респектират с детайлност в персонажите и ситуациите, каквито реално не са виждали.

   Най-силното впечатление от общинския етап е общото послание за съпричастност и хуманизъм, което се чете в почти всяка рисунка. Само детските очи могат да видят и само детската ръка може да нарисува радостта от намерено в рухнала сграда кученце; тревогата на сърната майка за нейно малко; водопада от руси къдрици на изнесено от пожар момиченце; загрижеността на надвесените над носилка лекари... Хора помагат на животни, хора спасяват хора и заедно преодоляват бедата.

   В двете категории („Общообразователни училища и центрове за подкрепа на личностното развитие“ и „Деца и ученици от профилирани паралелки, училища и школи по изобразително изкуство“), бяха връчени 21 награди: по 1 на детските градини „Мики Маус“ и „Първи юни“, 2 на ДГ „Младост“, 3 на ОУ „Неофит Рилски“, 3 на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, 5 на ОУ „Христо Ботев“, и 6 на школа „Елиза арт“.

   Имената на победителите в областния кръг, които ще продължат участието си на национално ниво, ще бъдат обявени на 31 май.

    Конкурсът „С очите си видях бедата” се провежда за първи път през 2002 г. Четири години по-късно прераства в международен и се реализира под егидата на Секретариата на откритото частично споразумение за големите бедствия (EUR-OPA) към Съвета на Европа. В България се организира от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Министерството на образованието и науката и Националният дворец на децата. 

   Основната цел на конкурса е да се пресъздадат със средствата на изобразителното изкуство познанията на децата и учениците за бедствията в световен мащаб, способите за защита и самозащита, действията на Единната спасителна система.НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@mon.bg
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
Без почивни дни

зимно - 08:00 - 17:00
събота и неделя - по заявка


Съобщение