Новини
  •    Монографията, посветена на емблематичния български юрист, е плод на 13-годишна...още...
  •    Днес отбелязваме 171 години от рождението на Патриарха, както с любов и...още...
  •    Каталогът представя една от богатите музейни колекции – „Училищни уреди и...още...
  •    Полковник инж. Недьо Петров Радев, офицер от резерва, отбеляза своята 77-ма годишнина...още...
  • Национален музей на образованието – Габрово   ЛЯТНА ПРОГРАМА   oт 1 юли до 31 август 2021...още...
всички новини

Офицер от резерва дари материали за военното образование на НМО

2 Юли 2021

   Полковник инж. Недьо Петров Радев, офицер от резерва, отбеляза своята 77-ма годишнина с дарение за Националния музей на образованието ­– Габрово. Предоставените документи и две униформи – парадна и всекидневна, са свързани с гражданското и военно  образование в един продължителен период от 60-те до 80-те години на миналия век.

   Дарението съдържа дипломи от Техникум по текстил – Габрово, НШЗО „Христо Ботев“ – Плевен и Военна академия „Георги С. Раковски“; сертификат за завършен стратегически курс по гражданска защита от град Химки, Московска област; удостоверения за завършени курсове за управление на кризи в САЩ и Швеция и други.

    Документите проследяват една успешна подготовка в областта на химията от средно образование със специалност апретура и багрене до висше образование във Висшия химико-технологичен институт – Бургас. След това Радев е военизиран в Окръжен щаб на Гражданска защита – Габрово като помощник началник по радиационна и химическа защита.

    „Стремежът за придобиване на повече знания ме отведе във Военната академия, разказва Недьо Радев. Завърших задочно, специализирах в Съветския  съюз, сега Русия, обучавах се в САЩ, Швеция, участвах в международни конференции в Германия, Швейцария, Полша, Чехословакия. Образованието за мен е непрекъснат процес, който трябва да следва професионалната кариера. Преминах през цялата йерархична стълба от длъжности в Окръжния щаб на Гражданска защита до заместник-началник на управление „Гражданска защита“ в Министерството на отбраната през 1992 година.“

   През цялата си служба Радев работи за обучението и на ръководния състав и на населението – как да се справя, какви адекватни действия да предприема за ликвидиране на последствията при кризи и бедствени ситуации.

   Една от най-големите му заслуги е активното съдействие да преодоляване щетите от наводнението в град Габрово на 6 юли преди 30 години. Правителствената комисия осигурява достатъчно средства, за да се ремонтират всички крайречни съоръжения.

    И днес офицерът от запаса продължава да е активен със своя опит и знания – изразява мнение, позиция чрез медиите, пише статии и се стреми да бъде полезен.

    Директорът на музея Любка Тинчева благодари на инж. Радев и като му връчи свидетелство за направеното дарение го увери, че думата „курсант“ ще намери подобаващо място в историческия разказ за просветните и образователни традиции в България.
НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@mon.bg
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
Без почивни дни

зимно - 08:00 - 17:00
събота и неделя - по заявка


Съобщение