навигация
Новини
  •    Идеята на Центъра е с изданията да се акцентира върху 200-годишнината от появата на...още...
  •    Националният музей на образованието – Габрово реализира успешно проект, финансиран...още...
  •    Днес стартираха летните занимания в Национален музей на образованието – Габрово....още...
  • Лятна програма в НМО - Габрово през юли и августоще...
  •    На 14 и 15 юни 2024 г. в Националния музей на образованието се проведе Национална...още...
всички новини

Национална научна конференция ''Музеите и българското образование – традиции и модерност''.

18 Юни 2024

   На 14 и 15 юни 2024 г. в Националния музей на образованието се проведе Национална научна конференция „Музеите и българското образование – традиции и модерност“.

   Форумът беше открит от директора на НМО Любка Тинчева. Инициативата е част от програмата по повод половинвековния юбилей на Национален музей на образованието и 235 години от рождението на благодетеля на новобългарското образование – създателя на Габровското училище Васил Априлов. Всички събития в програмата на честването преминават под патронажа на Министерството на образованието и науката.

   Темата за "Музеите и българското образование – традиции и модерност" привлече близо 40 представители на  академичната общностот УниБИТ, СУ "Климент Охридски", ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", ШУ "Епископ Константин Преславски", ПУ „Паисий Хилендарски“, музейни  специалисти и педагози от цялата страна.

   Работата на форума протече под научното ръководство на проф. дин Вера Бонева в три тематични направления: „Представяне на културно-историческото наследство – традиции, иновации, съвременни тенденции и музейни практики“; „Васил Априлов – дарител и основоположник на модерното българско училище. Приносът му за българското образование, история, нумизматика, етнография, фолклористика“; „Просветни дейци през Възраждането и ролята им за развитието на българското образование“.

   С финансовата подкрепа на Министерството на образованието и науката изнесените от участниците доклади ще бъдат издадени в сборник.

   Официални гости на конференцията бяха заместник-областният управител на област Габрово Даниела Маринова, заместник-кметът на Община Габрово Невена Минева, началникът на Регионалното управление на образованието – Юлия Влаева, председателят на Синдиката на българските учители – Габрово Ренета Колева.

   Поздравителни адреси по повод 50-годишнината на музея бяха получени от: министъра на културата Найден Тодоров, областния управител на област Габрово Мария Башева, Регионално управление на образованието – Габрово, председателя на СБУ Янка Такева, СБУ – Габрово, Регионалния съвет на КНСБ – Габрово, Съюза на учените в България, РБ „Априлов–Палаузов“, ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово. Исторически музей – Панагюрище, Регионален исторически музей – Ловеч, Регионален етнографски музей на открито „Етър“.

   Националният музей на образованието бе удостоен с почетен плакет на Областен управител на област Габрово и с почетната статуетка „Победа“ на Синдиката на българските учители.

Назад

Контакти

Адрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@mon.bg
nmo@abv.bg

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време

лятно - 09:00 - 18:00
/м. април - м. октомври /
неделя - по заявка

зимно - 08:00 - 17:00
/м. ноември - м. март/
събота и неделя - по заявка