Новини
  •    Монографията, посветена на емблематичния български юрист, е плод на 13-годишна...още...
  •    Днес отбелязваме 171 години от рождението на Патриарха, както с любов и...още...
  •    Каталогът представя една от богатите музейни колекции – „Училищни уреди и...още...
  •    Полковник инж. Недьо Петров Радев, офицер от резерва, отбеляза своята 77-ма годишнина...още...
  • Национален музей на образованието – Габрово   ЛЯТНА ПРОГРАМА   oт 1 юли до 31 август 2021...още...
всички новини

Иван Вазов, ''Крали Марко'' и милосърдието по време на войните

9 Юли 2021

   Днес отбелязваме 171 години от рождението на Патриарха, както с любов и респект поколения българи наричат гениалния поет и писател Иван Вазов.


   

   В Националния музей на образованиетo се съхранява пощенска картичка, свързана с втората част на Вазовата стихосбирка „Песни за Македония“ – по-точно със стихотворението „Крали Марко“.

   На лицевата част на картичката е отпечатан ръкопис на поета – две строфи под заглавие „Възхищение“, в които се възпяват подвига и величието на българския войник.

   На гърба има само едно изречение: „В полза на храбрите ни войници и техните деца – издават учениците от народните училища в София“, от което се разбира, че става въпрос за благотворителна инициатива. Година или друг знак за датиране на акцията липсват.

   Любопитното е, че стихотворение на Вазов с име „Възхищение“ няма отпечатано. Двете строфи са част от друго стихотворение – „Крали Марко“, което е включено в цикъла „Песни за Македония“ (1913 – 1916 година).

   Леко загатнатият сюжет и историческите имена (Косово, Охрид, Битоля) в останалите 5 строфи на „Крали Марко“ ясно показват, че стихотворението е писано по време на Първата световна война, след като България обявява война на Сърбия. Третата строфа възпява победите на Първа и Втора българска армия и най-вече успехите й в решаващата битка на Косово поле през ноември 1915година. Същият месец Втора армия влиза в Битоля и наши части остават в града цяла година.

    Обществената загриженост за войниците, за тежко ранените  и техните семейства, за все по-обедняващото население (особено в градовете), се заражда още по време на Първата и Втората балканска война. Тя още повече се засилва по време на Световната. Жертвите в нея са огромни – убитите и изчезнали български войници са над 100 хиляди, ранените – над 156 хиляди,   половината от тях остават военноинвалиди. Основаният през 1913 година „Фонд за сираци от последната освободителна война 1912–1913 г.“. разширява кръга на подпомаганите деца и след влизането на България в Първата световна война става „Сираци от войните 1912–1913 и 1915–1918 г.“.

   Пощенската картичка на софийските ученици за набиране на средства далеч не е единствената инициатива. Благотворителни акции се подемат в училищата в цялата страна и под различни форми. В Габрово например Стопанското училище изработва за армията бели дрехи, чаршафи, халати, куртки, раници, пионерни торби и др. Варненските ученици изнасят безвъзмездно концерти, други – най-вече по селата, събират продукти с помощта на своите учители... Трите войни разстройват за дълго живота в българското училище, но засягат и чувствителността на детските души, правейки ги съпричастни и активни в една благородна мисия – милосърдието.
НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@mon.bg
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
Без почивни дни

зимно - 08:00 - 17:00
събота и неделя - по заявка


Съобщение