Новини
  • Националният музей на образованието ще бъде затворен за посетители от 29 юни до 2 юли...още...
  • В навечерието на 11 май  Националният музей на образованието предложи на габровци и...още...
  •     Под мотото „И ний сме дали нещо на светът...” Националният музей на образованието...още...
  •     Инж. Николай Чобанов от Сливен дари на Националния музей на образованието -...още...
  • е изложбата, която Националният музей на образованието предлага на посетителите през...още...
всички новини

Книга на два века разкрива драматични за Европа и трагични за книжаря Йохан Палм дни

11 Март 2019

    Националният музей на образованието съхранява 265 книги в 406 тома от личната библиотека на Васил Априлов - редки и ценни издания на български, руски, гръцки, латински, френски и др. езици. Сред тях е изключително интересната книга „Германия в глубоком унижении своем”, второ преводно издание на руски език.
Оригиналът, на немски, е анонимен. Името на автора е много трудно да се назове. Според някои източници книгата е съставена от граф Юлий фон Соден, според други - Йохан Конрад фон Иелин. В руската библиография втората версия има повече привърженици.


    Съдейки по съдържанието на книгата, може да се предположи, че тя е написана в началото на 1806 г. в навечерието на подписването на Рейнския съюз.
   В кратките есета, посветени на Франция, Австрия, Англия и Прусия, са анализирани политическите събития от 1790-1800 г., които според автора довеждат до „съвършеното унижение” на германските земи. Прусия е обвинена в ненамесата си в узурпаторските действия на Наполеон, особено по отношение на Холандия и Австрия. Авторът упреква владетеля на Прусия Фредерик Вилхелм III в слабост и нерешителност, в нежелание да защити дори кралските династии, свързани по кръвна линия с него.
    На 12 август 1806 г. в Браунау е създадена специална военна комисия от офицери от пехотните войски, за да накаже отговорните за написването, отпечатването и разпространението на „обидните писания” срещу Наполеон и неговата армия. Комисията осъжда на смърт шест души - граждани на Австрия и Германия, главно книжари. Сред тях е 40-годишният издател и книжар от Нюрнберг Йохан Филип Палм, обвинен в разпространението на книгата. Французите обещават да пощадят живота му, ако той издаде името на автора, но Палм не го прави и на 26 август 1806 г. присъдата е изпълнена. Смъртта на Палм предизвика толкова силно обществено възмущение в Европа, че членовете на комисията решават да отложат наказанието на другите затворници и по-късно напълно ги помилват.
    В Русия през 1807 г. излизат три издания на книгата в два различни превода . Първите две издания са преведени от Николай И. Греч. Той има особен интерес към германската тема, тъй като неговите предци са от Бохемия. Във второто „исправленное” издание „Германия в глубоком унижении своем” Греч прибавя обширно въведение, в което назовава мотивите за публикуване на книгата - самото й съдържание, разкриващо причините за падението на Германия, и трагичната съдба на Палм, с която Греч запознава руския народ.
    През 1866 г. в Браунау е издигнат паметник на Йохан Палм.

НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
неделя - по заявка

зимно - 08:30 - 17:00
събота и неделя - по заявка