Новини
  •     Инж. Николай Чобанов от Сливен дари на Националния музей на образованието -...още...
  • е изложбата, която Националният музей на образованието предлага на посетителите през...още...
  •     "Смешно ли е ..." - под това заглавие Националният музей на образованието показва...още...
  •      За ваканционните дни от 1 до 5 април Националният музей на образованието...още...
  •        Излезе от печат сборник с докладите от международната научна конференция...още...
всички новини

Публичен урок на тема Семейството - корени и криле

23 Ноември 2018


    Публичен урок на тема "Семейството - корени и криле" се проведе в Националния музей на образованието в Деня на християнското семейство - 21 ноември.
    Той е част от съвместната работа с ДГ "Младост" - Габрово по образователната програма на НМО за деца от предучилищна възраст "Детинска мъдрост - музейна забавачница".    Десета година двете институции работят съвместно за претворяване на педагогическите методи от ХІХ и ХХ век, които намират  приложение и в съвременното образование. Със съдействието на музейните специалисти в НМО бяха реализирани публични уроци по методите на Фридрих Фрьобел, Мария Монтесори и Овид Декроли.

    Урокът "Семейството - корени и криле" пресъздаде занимание по Метода на проектите, който е разработен от Джон Дюи и неговия ученик Уилям Килпатрик и разпространен в България от Пенка Касабова през 30-те и 40-те години на миналия век..

    Музейните специалисти запознаха гостите на събитието - родители, педагози, представители на Регионалното управление на образованието, със същността на метода, който "позволява на всяко дете да се изяви в обща творческа игра около един сюжет". В конкретната "игра" - традициите, родовите връзки и отношения, празниците, ценностите, унаследените практики и мъдрости...  всичко, което гради и сплотява семейството.

    Под ръководството на учителите Диана Минчева и Зоя Иванова в присъствието на своите родители децата разговаряха, пяха, танцува, разказваха за близките си хора, направиха семейни албумчета, развеселиха аудиторията с неочаквани откровения и представи за своето бъдещо място в семейството.


    Директорът на ДГ "Младост" Павлина Минковска уточни, че урокът е включен и в Авторската програма на детската градина по гражданско, здравно, екологично и интеркултурно образование „АЗ и ГАБРОВО”.

НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
неделя - по заявка

зимно - 08:30 - 17:00
събота и неделя - по заявка

Регламентът на Втория национален ученически конкурс "Времена и будители" можете да изтеглите тук