Новини
  • Националният музей на образованието обявява дарителска акция „Моето училище” за набиране...още...
  • Д-р Марияна Илиева от СУ „Климент Охридски“ дари на Националния музей на образованието две...още...
  • С представяне дейността на Национален център „Музейното училище” НМО участва в VI-то...още...
  •    На 1 октомври в Регионална библиотека „Димитър Талев“ - Благоевград бяха открити ...още...
  • Сборник-помагало „Музей – училище, училище – музей”, учебна тетрадка „Старото школо...още...
всички новини

Половината род на кралския съветник Джон Бризби е в НМО - Габрово

18 Септември 2020

Повечето роднини на проспериращия адвокат и юридически съветник на кралица Елизабет II – Джон Бризби, присъстват или в експозицията или в документалното богатство на Националния музей на образованието.
Много от фактите са известни на широката аудитория, но голяма част от тях са тема само на научен интерес. На 27 август г-н Бризби беше гост на музея и изненада специалистите с изключителните си познания за просветната и образователна история на България, за личностите, които носят промяната и придават европейски измерения на интелектуалния ни елит.
Роденият във Великобритания Джон Бризби е праправнук на Тодор Бурмов от габровското село (днес квартал) Нова махала. Точно преди 163 години прапрадядото Бурмов идва в Габровското училище и прави най-смелите образователни реформи. От най-добрите ученици съставя „горен клас“, в който преподава съвсем нови предмети – новобългарски език, логика, физика, геометрия, френски език. Изхвърля пръчката, фалагата и всички унизителни наказания, възпитава чрез наставления, съвети и бележки. В края на учебната 1858 година Бурмов устройва „публично изпитание“ в Габровското училище. За събитието, което продължава 4 дни със специално поканен асистент от Търново, единственият седмичник на български език в столицата на Османската империя „Цариградски вестник” пише, че за изпита имало информация дори в църквите. Цялото население се стекло в училището и с радост и умиление слушало „дълбоките отговори на малолетните деца“.
Прапрадядото на Бризби бил само на 24 години – най-млад от учителите, току-що завършил магистратура в Киев, говорел 5 езика и имал смелостта да реформира Габровското училище, да го превърне в едно от най-модерните класни учебни заведения.
В просветната история Тодор Бурмов остава и като пръв министър на народното просвещение в Княжеството. В политическата – като пръв министър-председател на освободена България и четири пъти народен представител.
Докато слушаше музейния разказ за превръщането на училището в първата пълна класна гимназия по българските земи, г-н Бризби подсказа, че е роднина и с Димитър Мутев – основател и директор на първата българска гимназия през Възраждането – Болградската, първият българин, получил научна степен „доктор по философия“. Връзката с Мутевия род е чрез съпругата на Бурмов и прапрабаба на госта от Лондон Мария (Марионка) Първова-Золотович. Мария е дъщеря на известния възрожденски търговец, родолюбец и благодетел от Калофер Георги Золотович. Золотович е братовчед на Димитър Мутев и му помага в най-трудните моменти при издаването на списание "Български книжици" в Цариград.
Джон Бризби се спира на всяка ценна книга и документ в музейната експозиция, проявява интерес към преписвачите на Паисиевата история и Стефан Тошкович, към Йован Раич и първите възрожденски учебници, към Райно Попович и Константин Фотинов, знае за Мустакови, както и за много букурещки и одески българи, подкрепяли новобългарското образование.
За подкрепата на младите таланти в Троянската община, за възраждането на старото училище в махала Баба Стана, за родолюбивото му отношение, за изследователския дух и съживяване на родовите традиции Националният музей символично награди Джон Бризби с отличията в някогашното Габровско училище - табелки с надписи „Благочинник“ и „Прилежен“.
На отличен български език английският наследник на най-известните възрожденски родове написа в книгата за впечатления: „Благодаря за много интересната визита. Радвам се да имам връзки с Габрово и това училище чрез моя прапрадядо Тодор Стоянов Бурмов.”
Музеят не е единствената среща на Джон Бризби с габровските му корени. Той е на двудневно (26 и 27 август) посещение в града по покана на Община Габрово и граждански комитет „Памет Габровска“ и визитата му включва освен запознаване с културно-историческото наследство и срещи с габровци, преди всичко от роднинската Нова махала.
НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
неделя - по заявка

зимно - 08:30 - 17:00
събота и неделя - по заявка


Съобщение