Новини
  • Ваканция в Националния музей на образованието – Габрово   Забавни...още...
  • Програма на Национален център МУЗЕЙНО УЧИЛИЩЕ към Национален музей на образованието за...още...
  •   Екипът на уникалното по рода си предаване на БНТ за генеалогия ­ - "Джинс", отново...още...
  • Работното време на експозицията е от 9:00 до 18:00 часа. Посещението в музея е съобразно...още...
  • "Да бъде тяхната памет вечна и неистрита от сърдцата на християнския род, и особено на...още...
всички новини

Паркът като класна стая

2 Април 2019

е изложбата, която Националният музей на образованието предлага на посетителите през месец април. Тя е посветена на традиционната Седмица на гората и 22 април - Международния ден на Земята.

    Изложбата показва част от многообразието в природата - света на растенията и животните в деветте природни резервата на Национален парк Централен Балкан.

    18 табла предлагат увлекателен разказ за красотата на Средна Стара планина, за уникални и застрашени растителни и животински видове, включени в световната Червена книга. Съхранената природа в Централен Балкан - част от националното богатство на България, впечатлява с разнообразие и изобилие на форми и цветове.

    В “Паркът като класна стая” са включени съхранени във фонда на НМО: учебници, тетрадки и нагледни пособия по ботаника и зоология; албуми и ученически хербарии; макети; колекции от минерали, растителни семена и други.

    Показани са още български, преводни, чужди списания и книги от края на XIX до средата на миналия век – притежание на музейната библиотека. Сред най-старите и ценни издания са "Чудеса водь в комнать" на П. Ольхнихь от 1867 г., "Живота на растенията" на Луи Фиге от 1886 г., Всеобща биология на Хуго Мийе от 1919 г., "Даровете на блатата" от 1928 г. в превод на Христо Янков.

   Тематичен кът в централното фоайе "Човекът и природата в старата книжнина" обогатява идеята на изложбата да се запознаем с българската природа и да съхраним нейното богатство.


НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
неделя - по заявка

зимно - 08:30 - 17:00
събота и неделя - по заявка


Съобщение