Новини
  • Ваканция в Националния музей на образованието – Габрово   Забавни...още...
  • Програма на Национален център МУЗЕЙНО УЧИЛИЩЕ към Национален музей на образованието за...още...
  •   Екипът на уникалното по рода си предаване на БНТ за генеалогия ­ - "Джинс", отново...още...
  • Работното време на експозицията е от 9:00 до 18:00 часа. Посещението в музея е съобразно...още...
  • "Да бъде тяхната памет вечна и неистрита от сърдцата на християнския род, и особено на...още...
всички новини

Нови изложби в навечерието на 11 май в НМО

10 Май 2019

В навечерието на 11 май  Националният музей на образованието предложи на габровци и гостите на града две събития, които са част от инициативите в традиционния Месец на словото и знанието „И ний сме дали нещо на светът...”.
От векове на тази дата отдаваме заслужена почит на Светите братя Кирил и Методий, чието дело ни обединява по пътя на възвишеното и духовното.
Днес официално бе открита нова външна експозиция   „Алея на знанието” под наслов „Благодетелят”. Тя е посветена на 230 години от рождението на Васил Априлов. Дванадесет табла показват неговия принос за създаване на Габровското училище и развитието на новобългарската просвета.

Априлов е представен като дарител, щедър меценат, книжовник и учен. Таблата проследяват и събитията след смъртта на Благодетеля – тържественото посрещане костите на Априлов в родния му град Габрово, всенародната почит и признателност на поколенията.
„Възрожденска училищна книжнина” е темата на откритата днес втора  изложба в музея. Тя проследява възникването и разпространението на училищната книжнина през Възраждането. Показана е част от богатата колекция възрожденски учебници, помагала и пособия, притежание на НМО.
Основен акцент в изложбата са „Буквар с различни поучения” („Рибният буквар”) на д-р Петър Берон, „Царственикът” на Христаки Павлович, „Български буквар” на Георги Бусилин. Освен тези изключително ценни издания са показани граматики и читанки, учебници по история, землеописание, аритметика, естествени науки и чужди езици.

Днес посетителите за пръв път видяха и най-новото дарение в музея -  портрет на Благодетеля, от търновския художник Кристиан Лапчев.

Сред гостите – колеги, представители на културни и образователни институции, учители, ученици, граждани, беше и историкът проф. Жоржета Назърска, която проявява интерес към развитието на образованието и по-специално – на жените.
НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
неделя - по заявка

зимно - 08:30 - 17:00
събота и неделя - по заявка


Съобщение