Новини
  • Националният музей на образованието обявява дарителска акция „Моето училище” за набиране...още...
  • Д-р Марияна Илиева от СУ „Климент Охридски“ дари на Националния музей на образованието две...още...
  • С представяне дейността на Национален център „Музейното училище” НМО участва в VI-то...още...
  •    На 1 октомври в Регионална библиотека „Димитър Талев“ - Благоевград бяха открити ...още...
  • Сборник-помагало „Музей – училище, училище – музей”, учебна тетрадка „Старото школо...още...
всички новини

Нова външна експозиция Габрово – център на знание и просвета

18 Септември 2020


Часове преди началото на новата учебна година в центъра на Габрово, до емблематичния паметник на благодетеля Васил Априлов беше открита нова външна експозиция „Габрово – център на знание и просвета“.

Тя е реализирана от Националния музей на образованието с финансовата подкрепа на Община Габрово по програма „Култура 2020“, приоритет „160 години Габрово град“.

Изложбата представя просветните традиции в килийното, взаимно и съвременно училище. Включените материали от фонда на Национален музей на образованието и Държавен архив – Габрово изграждат една по-плътна и богата историческа картина на града като център на знание и просвета.

Акцент в изложбата е създаденото по инициатива на Васил Априлов и Николай Палаузов Габровско училище, което преди 185 г. постави началото на новобългарската просвета и се превърна в най-важният фактор за развитие на образованието в България. Десетилетие след обявяването на Габрово за град Балканският Колумб Феликс Каниц най-много се впечатлява от „първото национално българско училище, след което българското учебно дело отбелязва извънредно бърз възход“.


„Основната идея на експозицията е фотодокументалният разказ за училища, символи, ритуали... да се превърне в един голям градски училищен албум, който създава усещане за общност и принадлежност, каза при откриването директорът на Националния музей на образованието Любка Тинчева. Образованието е вълнуваща тема, особено когато е свързана с принадлежността на няколко поколения към едно училище. Видяна от цяло семейство, родители, възрастни, внуци, от съученици, изложбата предизвиква спомени за годините, когато всеки от нас е тръгнал по пътя на знанието, създал е приятелства, опознал е първите трепети на любовта. Посланието към младите хора е да пренасят добрите традиции и да не забравят завета на Априлов: „Имайте за свята длъжност да обичате отечеството си, както ще видите, чи обичат своето сичките европейци, и помагайте му сякакво и като свършите учението, върнете ся да му слугувате на потребите му и на нуждите му, както правят и другите народи“.

Външната експозиция е реализирана и във вариант мобилна изложба, за да гостува в училища и музеи в страната и в българските школа зад граница. През октомври тя ще бъде представена в регионалната библиотека „Димитър Талев” в Благоевград.
С откриването на изложбата музеят обяви дарителска кампания за набиране на документи, снимки и предмети, с които да обогати музейния фонд и разказа за просветната история на Габрово - градът, допринесъл толкова много за развитието на българското образование.


На официалното откриването присъстваха заместник-кметът на Община Габрово Нела Рачевиц, народните представители Николай Сираков и Кристина Сидорова, областният управител Невена Петкова, общинският съветник Ни-колай Григоров, началникът на Регионалното управление на образованието Георги Маринов, представители на културни институти и учебни заведения, граждани.


НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
неделя - по заявка

зимно - 08:30 - 17:00
събота и неделя - по заявка


Съобщение