Новини
  • Ваканция в Националния музей на образованието – Габрово   Забавни...още...
  • Програма на Национален център МУЗЕЙНО УЧИЛИЩЕ към Национален музей на образованието за...още...
  •   Екипът на уникалното по рода си предаване на БНТ за генеалогия ­ - "Джинс", отново...още...
  • Работното време на експозицията е от 9:00 до 18:00 часа. Посещението в музея е съобразно...още...
  • "Да бъде тяхната памет вечна и неистрита от сърдцата на християнския род, и особено на...още...
всички новини

Възпоменание за Априлов

2 Октомври 2019

С поднасяне на цветя пред паметника на Васил Априлов днес преди обяд започна организираното от Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий",  Национална Априловска гимназия, Национален музей на образованието и Регионална библиотека "Априлов - Палаузов"  ВЪЗПОМЕНАНИЕ ЗА АПРИЛОВ.


Събитието е по повод 172 години от смъртта на Васил Априлов, 122 години от пренасяне тленните му останки от Галац в Габрово и 170 години от най-ранното печатно издание на Заветът на Благодетеля.

В деня на почит и преклонение пред хуманното дело на родения в Габрово Благодетел, посветил себе си и своето състояние на българското образование, възпитаници на Априловската гимназия припомниха исторически факти от живота на своя патрон и епохата, когато "да работиш в полза на народа си, е дело, достойно за уважение от съвременници и потомци".

Прозвучаха имената и на душеприказчиците на Априлов, на последователите на неговата мечта за модерно българско училище - Николай Палаузов, Иван Бакалооглу, братя Мустакови, Неофит Рилски, цариградските българи и, естествено, жителите на  Габрово. Всички те даряват средства, пари, труд, подкрепа и полагат основите на съвременното образование.


Веселин Лазаров, уредник в Националния музей на образованието разказа подробности за единственото и последно завръщане на Априлов в Габрово преди 172 години, когато той инициира подписка за ново здание на Габровското училище - днешната Априловска гимназия, и дава пример дарявайки първите 2 500 златни гроша.


Габровци изпълняват последната воля на Априлов да бъде погребан в родния си град и на днешния ден преди 122 години тържествено препогребват тленните му останки в двора на гимназия. Поставят и надгробния паметник, около който днес се извърши Възпоменанието.

Денят продължава в Актовата зала на НАГ с представяне на "Заветът" на Априлов - фототипно издание на НБКМ и "Абагар".

НазадАдрес:
Габрово 5300
ул. "Априловска"15, П.К.62

www.nmogabrovo.com
email:
nmo@abv.bg - администрация
nmopr@abv.bg - екскурзоводи
nmo.nief@abv.bg - уредници

Телефони:
066 / 800 770 - Директор
066 / 800 440 - Уредници
066 / 806 461 - Екскурзоводи

Работно време:
лятно - 09:00 - 18:00
неделя - по заявка

зимно - 08:30 - 17:00
събота и неделя - по заявка


Съобщение